Extra informatie
Zonne energie
Hoe werkt het?
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Zodra het zonlicht op de zonnecellen valt, wordt tussen de twee lagen elektrische stroom opgewekt. Met de omvormer zet je deze gelijkstroom om naar wisselstroom. De wisselstroom wordt in de meterkast gestuurd naar alle stopcontacten in en rondom het huis, waardoor je gebruik kunt maken van duurzame stroom.
Overdag wanneer de zonnepanelen energie opwekken verbruik je dus je eigen energie. 's Avonds als de zonnepanelen geen energie opwekken, verbruik je energie van je energieleverancier. De stroom die je overdag niet verbruikt, lever je terug naar het net. Dit wordt verrekend met het verbruik van je energieleverancier en noemen we salderen.
Terugverdientijd zonnepanelen
Hoelang duurt het voordat je zonnepanelen hebt terugverdiend? Zonnepanelen kopen is een investering, maar doordat je energierekening flink lager wordt, bespaar je direct op je energiekosten. Met die kostenbesparing verdien je jouw zonnepaneelinstallatie terug. Een gemiddelde installatie is met 6 jaar al terugverdiend.
Waar hangt de terugverdientijd vanaf?
De terugverdientijd van je zonnepanelen hangt af van de volgende factoren:
- De prijs van je zonnepaneel installatie
- Je jaarlijkse opbrengst
- Je verbruik
Hoe hoger je jaarlijkse besparing is, hoe sneller je de zonnepanelen hebt terugverdiend. Na de terugverdientijd ga je dus helemaal Zorgeloos profiteren van de zon.
De levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Dat betekent dus dat je na die 6 jaar nog 19 jaar bespaart op je energierekening!
Nog sneller terugverdienen
Hoe snel je jouw zonnepanelen hebt terugverdiend ligt onder andere aan jouw energieverbruik en je rendement. Als je namelijk een hoog rendement hebt met jouw zonnepanelen en zelf vrij weinig verbruikt, is jouw kostenbesparing hoger dan gemiddeld en heb je jouw zonnepanelen sneller terugverdiend!
Zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kan je aan het rendement niet meer veranderen. Maar je kan wel je verbruik beïnvloeden! Dit doe je door onder andere duurzame apparatuur te gebruiken, op lagere temperatuur te wassen, de lichten niet onnodig aan te laten, LED-verlichting te gebruiken en de verwarming wat lager te zetten.
Salderingsregeling
Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt en jouw stroom wordt opgewekt met zonne-energie, ben je al een aardig eind op de goede duurzame weg. De stroom die op wordt gewekt met de zonnepanelen gebruik je net zoals de stroom van een energieleverancier. Maar de ene maand verbruik je meer stroom dan de andere maand. Hoe zit dat precies?
Wanneer je te weinig zonne-energie hebt opgewekt, heb je alsnog stroom van een energieleverancier nodig. Voor de extra energie betaal je het normale tarief bij een energieleverancier naar jouw keuze. Maar het kan ook zijn dat jij meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Wanneer dat gebeurt, kan je salderen. Salderen betekent dat je opgewekte stroom uit zonne-energie teruglevert aan de energieleverancier. Daarvoor ontvang je een terugleververgoeding of wordt het verrekend met de verbruikte stroom van de energieleverancier.
Afbouw
De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan teruggeleverd worden aan de leverancier. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding en geniet je van fiscaal voordeel. Vanaf 2023 wil de overheid de salderingsregeling gaan afbouwen. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, schaffen steeds meer mensen zonnepanelen aan. Dit maakt de salderingsregeling onnodig duur voor de overheid. Vanaf 2031 zou de salderingsregeling helemaal verdwenen moeten zijn. Dat betekent dat het tegen die tijd voordeliger is om teveel opgewekte stroom door middel van zonne-energie direct te verbruiken of op te slaan.